0
Torta brez moke
 
 

Torta brez moke

Torta brez moke
Torta brez moke

Sestavine

Sestavine za testo :
– 4 – 5 klementin ( 375 g )
– 6 jajc
– 225 gramov sladkorja
– 250 g mletih mandljev
– 1 čajna žlička pecilnega praška

Čokoladno smetanova krema:
– 0,75 l sladke smetane za stepanje
– 3 temne čokolade po 100 g
– 0,5 dl ruma
– 1 čajna žlička masla

Sestavine za glazuro:
– sladkor v prahu
– limonin sok
– voda

Postopek priprave

Recept nam je prijazno posredovala obiskovalka portala – Maja.

1. Klementine olupite, razdelite na krhlje in jih v ponvi z malo vode počasi kuhajte
dve uri. Nato jih odcedite, počakajte, da se ohladijo,potem pa jih prerežite na pol
in odstranite pečke.

2. Klementine na hitro obdelajte z mešalnikom ali zmečkajte na roko. Plinsko pečico
segrejete na 190 stopinj Celzija, ventilacijsko pa na 160 stopinj Celzija in namastite
pekač premera 21 cm.

3. Nato imate dve možnosti. Ali vse sestavine stresete v posodo in jih obdelate z
mešalnikom ali delate po naslednjih korakih:
najprej stepete jajca, ki jim postopoma dodajate sladkor, nato mlete mandlje,
dobro pomešate in na koncu dodate sok klementin.

4. Pripravljeno zmes stresite v pekač in pecite približno eno uro – prvih 20 minut pecite
odkrito, nato pa 40 minut pokrito s folijo ali peki papirjem, sicer bo na vrhu pretemno.
Če je bisvit dovolj pečen, preizkusite z zobotrebcem, ki mora biti čist in suh, ko ga
izvlečete iz testa.

5. Ko se biskvit ohladi, ga prerežite in zelo previdno ločite sloja ( je zelo krhek ). Spodnji
sloj namažite s čokoladno smetanovo kremo, ki ste jo pripravili dan prej, nanj pa položite
zgornji sloj biskvita.
Kremo naredite po sledečem postopku:
Smetano zlijemo v hladen lonec in jo segrevamo na nizkem ognju približno 5 minut, pri
tem pa  pazimo, da ne zavre !!! Čokolado zdrobimo na koščke in jo damo v toplo smetano
ter brez premora mešamo z metlico na nizkem ognju še nadaljnih 15 minut. Prilijemo
rum, dodamo žličko masla in še vedno mešamo in na zmernem ognju kuhamo nadaljnih
5 minut. Nato odstavimo z ognja in pustimo, da se krema ohladi na sobni temperaturi.
Ohlajeno kremo zlijemo v posodo za stepanje smetane, pokrijemo in jo postavimo v
hladilnik za 24 ur. Krema se bo do konca zgostila šele s stepanjem naslednji dan. Pred
serviranjem sladice, vzamemo posodo iz hladilnika in jo na srednji hitrosti stepamo z
električnim mešalnikom približno 3 minute, dokler se ne zgosti na primerno gostoto.

Kremo lahko uporabimo kot premaz za torte, razne biskvite, zelo dobra je tudi sama
v lepem kozarcu s kepico sladke smetane ali vanilijevega sladoleda.

6.Torto prelijete z glazuro –  s sirupom, ki ga zmešate iz sladkorja v prahu, limoninega
soka in malo vode.

Namesto klementin lahko uporabite limone ali pomaranče. Z dodatkom ingverja, klinčkov
v prahu, mletega muškatnega oreščka in cimeta bo okus še bolj božični.

Sladico lahko pripravite vnaprej, saj je stara nekaj dni še boljša kot sveža.

 

 

Koristen namig

Jaz navadno torto spečem 2 dni prej, takrat tudi skuham kremo, sestavim jo naslednji dan,
ponudim pa šele čez 12 ur – se pravi tretji dan.