0
Sacher torta brez sladkorja in bele moke
 
 

Sacher torta brez sladkorja in bele moke

Sacher torta brez sladkorja in bele moke
Sacher torta brez sladkorja in bele moke

Sestavine

Za 1 torto premera 22 cm potrebujemo:

Biskvit:

  • 5 rumenjakov
  • 5 beljakov
  • 110 g nadomestka sladkorja – Sukrina
  • 125 g masla
  • 95 g temne čokolade z visokim deležem kakava/ ali čokolade brez sladkorja
  • 112 g mešanice rožičeve in mandljeve moke (50:50)
  • 40 g kakava
  • 17 g sode bikarbone
  • Ščep soli
  • Vanilijev strok

.
Domača marelična marmelada:

  • 500 g zamrznjenih marelic
  • 3 -4 žlice sukrina
  • Sok dveh sočnih limon
  • Ščep soli

 

Sacher obliv:

  • 500 g temne čokolade brez sladkorja
  • 450 g smetane
  • 50 g masla

Postopek priprave

Ena najbolj znanih klasik, znamenita Sacher trota je poznana torta, ki vsebuje gluten in sladkor, kot večina sladic, ki jih poznamo.

Vendar je Gorazd predelal znamenito torto tako, da je primerna za diabetike in glutensko občutljive – seveda vsebuje precej manj ogljikovih hidratov kot klasika in je primerna tudi za tiste, ki pazijo na vnos ogljikovih hidratov, ter seveda tiste, ki se izogibajo belemu sladkorju in beli moki.

Biskvit:

Pečico segrejemo na 165°C in pripravimo model fi 22 cm, višine 5 cm, na peki papir.

Jajca ločimo. Beljake segrejemo na sobno temperaturo. Nadomestek sladkorja segrejemo na cca 40°, maslo damo stepat v velik mešalnik z liro. Čokolado segrejemo na 40 °C. Sol dodamo med beljake. Skupaj natehtamo v eno posodo obe moki, kakav ter sodo bikarbono, dobro premešamo sestavine med seboj. Segrete beljake in sladkor zmešamo v sneg, ki mora biti kremast in ne trd! Med stepeno maslo vlijemo čokolado, zamenjamo liro s stepalko in rahlo stepamo čokolado in maslo, pri pa tem pazimo, da ni kosov čokolade, to preprečimo tako, da čokolado čimprej ter vso umešamo v maslo. Mešanici prilivamo rumenjak za rumenjakom, da postane fina zmes, v katero z občutkom počasi in postopoma vmešavamo beljake in suhe snovi. Zmešana masa mora biti brez grudic in ne sme biti tekoča, temveč taka, da se da model napolniti v konkavni obliki (oblika, ki je na sredini nižja in ob straneh višja) pri tem masa ne stece takoj nazaj v sredino. Biskvit pečemo na 165°C 20 minut, nato ga pečemo še 30 min na 155°C. Ko je biskvit pečen, počakamo 10 minut in biskvit obrnemo na glavo, da se zravna. Tako ga pustimo, da se ohladi.
.
.
Domača marelična marmelada brez sladkorja:

Marelice odtajamo, jih daj v lonec in jih rahlo premešamo s paličnim mešalnikom tako, da ostane še kak cel košček. Dodamo ostale sestavine in maso počasi zavremo, pri tem konstantno mešamo in pazimo, da se ne prismodi.
.
.
Sestava torte

Biskvit odrežemo na višino 4 cm, pri tem si pomagamo z modelom višine 4 cm. Biskvit prerežemo na pol, ga označimo z zobotrebcem da vemo kako ga sestaviti nazaj. Biskvit iz obeh notranjih strani namažemo z marmelado, toda z občutkom, enakomerno. Sestavimo skupaj in pustimo stati nekaj časa, da se polovički biskvita sprimeta. Nato torto z vročo marmelado oblijemo po vrhu in po robu. Marmelada mora lepo poravnati in zakriti nepravilnosti biskvita. Tako oblito torto dobro ohladimo – skoraj zamrznemo.
.
.
Sacher obliv:

Smetano zavremo ter nežno prelijemo čez čokolado. Dodamo maslo. Previdno zmešamo, precedimo in obliv takoj uporabimo.

Preliv segret na cca 40°C uporabimo in z njim oblijemo torto.

Z istim prelivom po torti tudi dekorativno pišemo.

Koristen namig