Panna cotta z okusom bezga in limone

Sestavine
Za 4 osebe potrebujemo:
- 1 l polnomastne sveže smetane
- 1 dcl polnomastnega mleka
- 2 jedilni žlici nadomestka sladkorja Sukrin (opcijsko, panakote ni nujno sladkati)
- 8 g želatine
- Lupinico limone (samo rumeni del)
Opcijsko: pest bezgovih cvetov, ki dodajo panakoti posebno aromo
Postopek priprave
Vse sestavine natehtamo kar v kozico, razen želatine, ki jo namočimo v mrzlo vodo. Počasi kuhamo pokrito, da arome ostajajo v smetani.
Ko zavre, odstavimo ter pustimo pokrito stati še nekaj minut. Med tem želatino odcedimo ter jo dodamo kar v kozico, kjer je zmes smetane in bezga še vroča. Vse skupaj dobro premešamo in precedimo ter nalijemo v kozarčke. Kozarčkov nikoli ne nalijemo do vrha, ampak približno do polovice. Ohladimo in počakamo, da se strdi.
Panakoto lahko dopolnimo z različnimi okusi, mi smo v oddaji uporabili (za verzijo z nižjim deležem ogljikovih hidratov) sveže jagodičevje. Če nimamo svežega jagodičevja, lahko dodamo tudi zamrznjeno, ki pa ga pred serviranjem skuhamo z žlico ali dvema nadomestka sladkorja – Sukrinom in malo ohladimo.
Drugo verzijo naše panakote smo dopolnili z naribanim ingverjem, granatnim jabolkom in narezanimi koščki jabolk, ki smo jim dodali malo limone. Primerna je za ljubitelje bolj eksotičnih okusov.