0
Panna cotta z okusom bezga in limone
 
 

Panna cotta z okusom bezga in limone

Panna cotta z okusom bezga in limone
Panna cotta z okusom bezga in limone

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 1 l polnomastne sveže smetane
  • 1 dcl polnomastnega mleka
  • 2 jedilni žlici nadomestka sladkorja Sukrin (opcijsko, panakote ni nujno sladkati)
  • 8 g želatine
  • Lupinico limone (samo rumeni del)

Opcijsko: pest bezgovih cvetov, ki dodajo panakoti posebno aromo

Postopek priprave

Vse sestavine natehtamo kar v kozico, razen želatine, ki jo namočimo v mrzlo vodo. Počasi kuhamo pokrito, da arome ostajajo v smetani.

Ko zavre, odstavimo ter pustimo pokrito stati še nekaj minut. Med tem želatino odcedimo ter jo dodamo kar v kozico, kjer je zmes smetane in bezga še vroča. Vse skupaj dobro premešamo in precedimo ter nalijemo v kozarčke. Kozarčkov nikoli ne nalijemo do vrha, ampak približno do polovice. Ohladimo in počakamo, da se strdi.

Panakoto lahko dopolnimo z različnimi okusi, mi smo v oddaji uporabili (za verzijo z nižjim deležem ogljikovih hidratov) sveže jagodičevje. Če nimamo svežega jagodičevja, lahko dodamo tudi zamrznjeno, ki pa ga pred serviranjem skuhamo z žlico ali dvema nadomestka sladkorja – Sukrinom in malo ohladimo.

Drugo verzijo naše panakote smo dopolnili z naribanim ingverjem, granatnim jabolkom in narezanimi koščki jabolk, ki smo jim dodali malo limone. Primerna je za ljubitelje bolj eksotičnih okusov.

Koristen namig