0
Galette z jabolki
 
 

Galette z jabolki

Galette z jabolki
Galette z jabolki

Sestavine

količine, da se bo posladkalo 6 oseb:

testo:
– 200g moke brez glutena
– 100g masla
– 50g sladkorja
– jajčni rumenjak
– 2 žlici hladne vode
– ščep soli

nadev:
– 2-3 velika ali 4-5 majhnih jabolk
– 3 vrečke vanilin sladkorja
– cimet
– jabolčni frutek
– sok pol limone
– dve žlici rjavega sladkorja

Postopek priprave

Ime galette prihaja iz francoske kuhinje in opredeljuje različne okrogle jedi iz
krhkega testa s prepognjemim robom ter nadevom. Najpogosteje boste našli
galette v kombinaciji z jabolki in je zelo podobna jabolčni piti oz krostati.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 02

V posodo kjer bomo gnetli testo, vsujemo moko, na kocke narezanega 100g hladnega
masla, jajčni rumenjak, 2 žlici hladne vode, sladkor ter ščep soli in zgnetemo v voljno
testo. Če gnetenje prepustimo kuhinjskemu pomočniku, nastavite hitrost na 1-2.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 03

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 04

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 05

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 06

Testo oblikujte v hlebček, ga pokrijte in pustite počivati v hladilniku
30-40 minut.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 07

Medtem olupite jabolka in jih narežite na krhlje. Da krhlji med čakanjem ne
bodo porjaveli, po vsakem narezanem jabolku poškopite malo limoninega
soka in premešajte.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 08

Na koncu med jabolka vmešajte vanilin sladkor, cimet, dve žlici rjavega
sladkorja ter jabolčno kašo ( frutek ).

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 09

Vzemite testo iz hladilnika, ga položite na peki papir ter razvaljajte v krog.
Debelina testa naj bo 0,5 cm.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 10

Začnite s krožnim polaganjem krhljev približno 3 cm od roba, kot vidite na
fotografiji.  Jabolka polagajte, dokler vam ne zmanjka krhljev. Več ko bo
nadeva, bolj bo sočna galette.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 11

Ko ste porabili ves nadev, začnite z zapogibanjem testa, tako da vsak naslednji
pregib delno prekrije prejšnjega. Pazite, da ne preluknjate testa, zato si pomagajte
s peki papirjem.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 12

Da bo galette še okusnejša, čez nadev prelijte sok, ki je ostal v posodi s krhlji, zunanji
rob testa pa premažite z žvrkljanim jajcem ter posujte s sladkorjem.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 13

Preložite na pekač in pecite približno 30-40 minut na 175 stopinjah celzija. V
primeru da pečete z ventilatorjem, se čas pečenja skrajša. Galette pa vsekakor
vzemite iz pečice, ko je rob lepo rjavo zapečen.

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 14

Dober tek!

moja celiakija recept galette krostata pita brez glutena 15