0
Kruh z lanenimi semeni
 
 

Kruh z lanenimi semeni

Kruh z lanenimi semeni
Kruh z lanenimi semeni

Sestavine

– 320 g bele brezglutenske moke
– 80 g polnozrnate moke
– kvas ( 1/3 zavitka )
– 3 do 3,5 dl mlačne vode
– dve zvrhani jedilni žlici lanenih semen
– žlička sladkorja
– sol
– oljčno olje

 

Postopek priprave

kruh1

Doma pečen kruh ima kar nekaj bistvenih prednosti pred kupljenim, ena izmed
najbolj pomembnih pa je zagotovo ta, da sestavine izberete sami. Tako lahko z
malo domišljije in pravimi sestavinami spečete ne samo po svojem okusu, ampak
tudi veliko bolj zdrav hlebček kruha.

Praviloma so moke brez glutena podvržene boljšim kontrolam ter analizam,
proizvajalci sodelujejo z boljšimi dobavitelji, skratka, verjamem da so te moke
kvalitetnejše od običajnih, ki jih lahko kupimo pri najboljših sosedih in ostalih
trgovinah. To lahko smatramo kot eno od prednosti diet brez glutena, kajne?

Tokrat vam bova do okusnega in zdravega hlebčka pomagala midva. Zgoraj
navedene sestavine vstavite v aparat za peko kruha po sledečem vrstnem redu:
– voda
– polovico bele moke
– žličko sladkorja
– zdrobite svež kvas med moko
Izberite program ( št. 7 ) za peko brez glutena oziroma v kolikor tega programa
vaš aparat nima, izberite klasičen program. Obenem lahko izberete tudi zapečenost
oz. barvo kruha. Vklopite aparat. Ko se sestavine malce premešajo med seboj,
začnite dodajati še preostale:
– preostalo belo moko
– polnozrnato moko
– oljčno olje
– sol
kruh

Med nadaljnim mesenjem postopoma počasi dodajajte lanena semena, da se
enakomerno vmesijo v testo, zaprite pokrov in pustite aparatu, da opravi preostalo
delo.

Če boste lanena semena predhodno zmleli v kavnem mlinčku, bodo še bolj pozitivno
vplivala na vaš prebavni trakt in zdravje, saj jih telo lažje prebavi in absorbira dragocene
omega 3 maščobe ter vlaknine. Zakaj so ti mali rjavi drobižki tako pogosto na jedilniku
pri nas doma, bom razložil v enem od člankov v prihodnosti, zaenkrat vam zaupam samo
to, da so izjemen vir vlaknin, perfektna zamenjava kot vir omega3 in 6 maščobnih kislin,
( namesto vse bolj strupenimi in z teškimi kovinami nasičenimi ribjimi olji ), bogat vir
mineralov in pomagajo telesu v boju proti vnetji, raku, holesterolu…itd. Dodajte ga
žličko v jogurt, solato, potresite ga čez marmelado na kruh…možnosti uporabe je ogromno.
Priskrbite si ga, imejte ga doma pri roki in uporabljajte ga, naj vam pride v navado. Ni ga
težko dobiti,  ni drag, je pa dragoceno (super) živilo.

Prav tako pa tudi kakovostno oljčno olje bisvteno bolj pozitivno vpliva na vaše zdravje
kot običajna olja. Predvsem bodite pozorni, da je hladno stiskano. Slovenska obala, istra
ter kras imajo veliko izjemnih pridelovalcev oljčnega olja in ni jih težko najti ter stopiti z
njimi v kontakt. Škoda je, da ne izkoristimo tistega, kar nam ponuja naša okolica in domači
pridelovalci, ker imamo v Sloveniji res veliko prave in kakovostne ponudbe.

Tačas bi moral aparat že zapiskati in končni izdelek bo na koncu zgledal tak:
kruh3

Oziroma, če ste si zaželeli zgolj samo bel kruh ( uporabite zgolj 400 g bele moke ), boste
dobili na koncu snežno bel hlebček, ki bi moral zgledati takole:
kruh4

Če se vam je zgodilo, da se vam kruh pred koncem peke v sredini “sesedel”, ste najverjetneje
uporabili preveč kvasa, zato pri naslednjem poizkusu dodajte manjšo količino.

Na strukturo in izgled kruha zelo vplivajo sestavine, še najbolj pa kvas in moka. Do sedaj
sem opazil, da je struktura kruha lepša, če uporabim brezglutensko moko, ki vsebuje tudi
pšenični škrob, kot pa če uporabim moko, ki ga ne vsebuje. Pri slednji je pečen kruh bolj
suh in drobljiv in tudi struktura se rahlo razlikuje.

Še en nasvet…ko vzamete kruh iz posode ( to storite čeimprej, ko vam aparat zapiska ), ga
položite na dve kuhalnici, da je v čimmanšem stiku s podlago, dokler se ne ohladi. Tako se
skorjica na dnu ne bo napila vlage in ostala krhka.

Vaja dela mojstra…

Dober tek!