Falafli iz rdeče pese z omako iz sezamove paste

Sestavine
Falafli:
1 čajna žlička koriandrovih semen
1 čajna žlička semen kumina
400 g odcejene in oplaknjene konzervirane čičerike
1 surova očiščena in nastrgana rdeča pesa
sok 1 limone
1 drobno nasekljan svež rdeči čili brez semen
1 nasekljan strok česna
1 žlica nasekljanega svežega koriandra
2−3 žlice polnozrnatih drobtin
morska sol in sveže mlet črni poper
Omaka iz sezamove paste:
1 žlica sezamove paste (tahini)
sok 1 limone
2−3 žlice vode
Priloga:
navadni jogurt
4 polnozrnate lepinje
listi solate
Postopek priprave
za štiri osebe
Koriandrova in kuminova semena stresite v suho ponev in jih na visoki vročini pražite minuto ali dve, da začimbe zadišijo. Ponev pri tem neprestano stresajte in pazite, da začimb ne zažgete. Pražene začimbe stresite v možnar in jih s tolkačem grobo strite, potem pa stresite v mešalnik.
Dodajte vse preostale sestavine razen drobtin in mešajte tako dolgo, da bodo grobo mlete (ne smete jih pirirati). Vmešajte toliko drobtin, da nastane gosta zmes, in oblikujte za oreh velike kroglice. Za eno uro jih postavite v zamrzovalnik, da se strdijo.
Pečico segrejte na 180 °C. Kroglice položite v velik pekač in jih pecite 10 do 15 minut, da se dobro prepečejo; pri tem postanejo temno rdeče.
Sezamovo omako naredite tako, da zmešate vse sestavine; dodajte toliko vode, da bo omaka gosta, a tekoča.
Lepinje segrejte in prerežite. V vsako položite liste solate, porazdelite falafle ter pokapljajte z jogurtom in sezamovo omako. Pojejte toplo.