0
Falafli iz rdeče pese z omako iz sezamove paste
 
 

Falafli iz rdeče pese z omako iz sezamove paste

Falafli iz rdeče pese z omako iz sezamove paste
Falafli iz rdeče pese z omako iz sezamove paste

Sestavine

Falafli:
1 čajna žlička koriandrovih semen
1 čajna žlička semen kumina
400 g odcejene in oplaknjene konzervirane čičerike
1 surova očiščena in nastrgana rdeča pesa
sok 1 limone
1 drobno nasekljan svež rdeči čili brez semen
1 nasekljan strok česna
1 žlica nasekljanega svežega koriandra
2−3 žlice polnozrnatih drobtin
morska sol in sveže mlet črni poper

Omaka iz sezamove paste:
1 žlica sezamove paste (tahini)
sok 1 limone
2−3 žlice vode

Priloga:
navadni jogurt
4 polnozrnate lepinje
listi solate

Postopek priprave

za štiri osebe

Koriandrova in kuminova semena stresite v suho ponev in jih na visoki vročini pražite minuto ali dve, da začimbe zadišijo. Ponev pri tem neprestano stresajte in pazite, da začimb ne zažgete. Pražene začimbe stresite v možnar in jih s tolkačem grobo strite, potem pa stresite v mešalnik.

Dodajte vse preostale sestavine razen drobtin in mešajte tako dolgo, da bodo grobo mlete (ne smete jih pirirati). Vmešajte toliko drobtin, da nastane gosta zmes, in oblikujte za oreh velike kroglice. Za eno uro jih postavite v zamrzovalnik, da se strdijo.

Pečico segrejte na 180 °C. Kroglice položite v velik pekač in jih pecite 10 do 15 minut, da se dobro prepečejo; pri tem postanejo temno rdeče.
Sezamovo omako naredite tako, da zmešate vse sestavine; dodajte toliko vode, da bo omaka gosta, a tekoča.

Lepinje segrejte in prerežite. V vsako položite liste solate, porazdelite falafle ter pokapljajte z jogurtom in sezamovo omako. Pojejte toplo.

Koristen namig

Recept je povzet iz knjige 500 superjedi, Založba Pivec