0
Falafel
 
 

Falafel

Falafel
Falafel

Sestavine

– 250g suhe čičerike
– čebulo ali šalotko
– dva – tri stroke česna
– žlička mletega koriandra
– žlička pecilnega praška
– nekaj vejic peteršilja
– poper, sol
– moka brez glutena ( po potrebi )
– olje za cvrtje

Za preliv oz. omako potrebujemo:
– lonček navadnega jogurta
– pol lončka smetane
– dva stroka česna
– pol kumare
– sol in poper

Postopek priprave

Suho čičeriko namakamo 12 ur v hladni vodi. Nato jo odcedimo in dobro osušimo na kuhinjski krpi.
Na spletu kroži ogromno receptov za falafle, ki narekujejo, da se čičeriko skuha, vendar temu ni tako.
Če boste za pripravo falaflov uporabili kuhano čičeriko, vam bodo v olju razpadali in z njimi ne boste
zadovoljni. Tudi pri meni je bilo prvič tako.

moja celiakija falafeli brez glutena 2

Osušeno čičeriko damo v multipraktik ( če res ne gre drugače, mixanje v blenderju ali s paličnim
mešalnikom odsvetujem ) in jo zmiksamo v pasto. Dodamo čebulo oz. šalotko, česen, mleti koriander,
peteršilj, sol in poper ter pecilni prašek. Nato znova zmiksamo, da dobimo ravno prav čvrsto zmes
za oblikovanje. Če je premokra, počasi dodajajte moko. Pustimo jo 15 minut, da se sestavine povežejo.

moja celiakija falafeli brez glutena 3

Medtem pripravimo omako. Navdušila vas bo s svojo svežino in odlično dopolnjuje falafle.
V skodelico stresemo jogurt, dodamo smetano, na drobno narezan česen, sol, poper in vse dobro
premešamo. Nato med mešanjem dodajamo narobano kumaro, dokler niste zadovoljni z gostoto
omake.

moja celiakija falafeli brez glutena 6

Iz zmesi s pomočjo žlice oblikujemo kroglice oz polpetke. Potrudimo se, da so si čimbolj podobni
med seboj.

moja celiakija falafeli brez glutena 4

in tako do konca…

moja celiakija falafeli brez glutena 5

V dovolj veliko posodo zlijemo toliko olja, da bodo falafli med peko plavali in da se med seboj ne
bodo dotikali in ga segrejemo do temperature za cvrtje. Cvremo jih do lepe zlatorjave barve na
obeh straneh.

moja celiakija falafeli brez glutena 7

Ocvrte falafle odcedimo na papirnati servieti.

moja celiakija falafeli brez glutena 1

V ulični prehrani bližnjega vzhoda falafle jedo zmečkane v “pita kruhu”, ki je kot nekakšna lepinja.
Pri nas pa jih naredimo večkrat kot zelo okusno prilogo mesnim jedem ali pa kot samostojno jed.

Poizkusite!

moja celiakija falafeli brez glutena 0

Koristen namig

Okusni kot priloga ali pa celo kot glavna jed, primerna tudi za vegetariance.

Čičerika je odličen vir osnovnih hranil, kot je folna kislina, železo, fosfor ter
beljakovin in vlaknin, vsebuje izjemno malo maščob in ima nizko vsebnost kalorij .