Nasvet pri uporabi kupljenega kruha brez glutena…

misc1

Verjetno ste tudi vi med tistimi bolniki s celiakijo,
ki se kdaj pa kdaj namesto peke kruha doma, raje
odločijo za nakup že narejenega kruha. Kupljen
kruh ima pred doma pečenim kar nekaj prednosti,
kot so ta, da je vedno pri roki, da ima bistveno daljši
rok trajanja in da seveda ni veliko dela z njim. Cena takega kruha je v primerjavi s ceno klasičnega kruha
sicer kar precej višja, vendar to že tako vemo.

Kaj pa je potem tisto, kar naredi doma pripravljen kruh tako poseben, da je v precejšnji prednosti pred
kupljenim? Mehka tekstura, puhast, dišeč in tako hrustljava skorjica…mmm, to so prednosti kruha izpod
naših rok. Vendar se kljub temu zaradi pomanjkanja časa ali pa volje do peke, znajde na mizi tudi kruh, ki
smo ga kupili v trgovini. Tak kruh je navadno bolj suh, trši in precej drugačnega okusa. Sama sem skoraj
padla v obup, ko sem prvič po postavljeni diagnozi poizkusila kupljen brezglutenski kruh. To bom morala
od sedaj naprej jesti vsak dan? Tisti dan mi je ostal v spominu še do danes, saj sem naslednjih 14 dni
trmasto nadomeščala kruh s suhimi riževimi ploščicami. Do diagnoze je bil svež kruh zame stalnica, saj
imamo pekarno nedaleč stran, potem pa tak šok…

No, saj je razumljivo, kruh naredijo v tovarni po recepturi, ki mu omogoča rok uporabe do tri mesece,
saj v nasprotnem primeru nebi utegnil priti niti do prodajnih polic, kaj šele do nas, uporabnikov.
Verjamem, da se proizvajalci zelo trudijo in poizkušajo bolj ali manj uspešno premagati tudi to oviro,
vendar pa čudežev ni za pričakovati, vsaj ne takih, ki nebi vsebovali polno kemije in umetnih sestavin.
Teh pa tudi nočemo, ne?

Rešitev? Kot vedno se z malo poizkušanja in vztrajnosti pride do rešitve. Sicer ni univerzalna, je pa zelo
uporabna doma, na morju ali pa kje na počitnicah, kjer imate na voljo kuhinjo in pripomočke.

Idejo sva sicer dobila pri proizvajalcu, katerega zastopava, saj imajo celo serijo pripravljenega pekovskega
peciva, ki se ga lahko zaužije takoj, če pa pogrejete v pečici za 4 minute, postane tako zelo krhek, okusen in
slasten, da pozabite, da ste na brezglutenski dieti. Seveda sva poizkusila pogreti tudi precej drugih vrst
kruha in rezultati so, da kruh postane bistveno okusnejši.

Ker pa je rahlo okorno vsakič, ko si zaželite kruha, vklapljat pečico, je rešitev veliko bolj preprostejša,
če si omislite opekač kruha oz. toaster. Ta univerzalna rešitev, vam lahko z okusom in občutki pristnega
kruha obogati marsikarteri zajtrk s kupljenim kruhom brez glutena. Presenečeni boste kako se lahko kruh
spremeni po nekaj minutah v toasterju ali pa pečici…razlika postane več kot očitna.

Poizkusite, ne bo vam žal.

moja celiakija - nasvet kruh2