Kozmetika in gluten

misc1

Kot ste že sami ugotovili ali pa boste slej ko prej, se gluten pojavlja marsikje, tudi tam, kjer si sprva sploh nebi predstavljali.

Najdemo ga tudi v kozmetičnih izdelkih, kot so nekateri pudri, rdečila, kreme, šamponi in balzami. Tukaj se sicer mnenja strokovnjakov križajo, resnica pa je verjetno najbolj blizu temu, da je potrebna tudi tukaj previdnost pri uporabi takih izdlkov. Pomembno je vedeti, da se gluten ne prenaša v telo skozi kožo ampak vam škodi samo preko prebavnega trakta.

Vendar to ne pomeni, da je previdnost odveč, saj lahko z rokami zanesete nato kremo, šampon ali puder v usta od tam pa gre naprej v prebavni trakt. Da o rdečilu ne govorimo. Nekako najbolj primerno bo za vas, da se naučite vsaj za silo orientirati po oznakah in temu ustrezno tudi previdno ravnati s kozmetičnimi izdelki.

V nasprotju s prehransko industrijo, kjer veljajo določena pravila glede označevanja vsebnosti glutena v izdelkih, v kozmetični industriji ni nikjer predpisano, v praksi pa se pojavlja redko kje. Sicer se nekateri proizvajalci tega zavedajo in so se usmerili tudi v to tržno nišo. Po zagotovilu proizvajalcev Biosecure, Pure SKN cosmetics, Menalind, Red Apple lipstick, Janssen, Gamarde, Suki in še nekaterih, njihovi kozmetični izdelki ne vsebijejo glutena. V maloštevilnih primerih pa se proizvajalci odločijo tudi za pridobitev certifikata iz strani GFCO – Gluten Free Certification Organization, ki zagotavlja, da v izdelku ni glutena.

Posebna pozornost je potreba pri izdelkih, ki jih nanašate na obraz, blizu ust – to so predvsem kreme za obraz, mleka, fluidi, emulzije, čistila, sončne kreme, zobne paste, ustne vodice, rdečila, balzami za ustnice…in podobni. V primeru, da izdelek vsebuje vitamin E, je velika verjetnost, da je pridobljen iz žit, ki vsebujejo gluten. Pozorni bodite na izdelke, ki že na embalaži oglašujejo izvlečke žit, opise v sestavinah, kot je: fermentiran ekstrakt žit, pšenične beljakovine, žitnih aminokislin, gliceridov iz pšeničnih kalčkov, omembe Triticum Vulgare, kar je latinsko ime za pšenico in nemalokrat se pojavi pod imenom Triticum Vulgare Oil, ki vsebuje visoke vrednosti E vitamina in se zato pogosto znajde na listi sestavin kozmetičnega izdelka, saj na kožo vpliva tako, da jo vlaži in mehča.

Gluten se resnično pojavlja v ogromno različnih oblikah in nas obkroža skoraj povsod. Skupaj se ga bomo naučili prepoznati v čimveč pojavnih oblikah in si tako omogočili varnejše okolje.

Naslednjič pa bomo opredelili še eno neprijetnost v zvezi z glutenom in sicer za ljudi, ki obiskujejo nedeljske maše…hostjo.