Test – SOUS VIDE kuhalnik Gorenje SVI6B

misc1

moja celiakija gorenje Sous vide ozka

Si predstavljate sočasno in varno pripravo jedi z in brez glutena? In to v isti posodi? Že vidim
kako odkimavate z glavo in si mislite; to pa že ni mogoče…

Tudi jaz si nisem predstavljal, priznam. Ker pa se skozi celo življenje učimo, vam bom zaupal svojo
zgodbo, kako sem ob prvem stiku z Gorenjevim SOUS VIDE počasnim kuhalnikom dobil točno to
idejo!

Aparat sem mislil sprva le preizkusiti, da spoznam nekaj novega in malce drugačen način priprave
jedi. Vendar pa lahko sedaj zagotovim da sva z našim “suz-vidom” postala prava prijatelja in da ga
ne dam več iz kuhinje. Olajšal nam je namreč način priprave jedi in kar je najpomembnejše, tako zelo
okusne hrane, kot je pripravljena s tem aparatom, dandanes izjemno težko najdete – morda v kakšni
resnično dobri restavraciji ( seveda so temu primerne tudi cene ), medtem ko v domači kuhinji  to
skoraj ni bilo mogoče – do sedaj.

moja celiakija Sous vide02

Za kaj pravzaprav gre pri sous-vide kuhalnikih?

Gre za počasno kuhanje v vodni kopeli pri natančno nastavljeni temperaturi v območju med 40 in
90 stopinjah celzija. Hrana, to je lahko meso, zelenjava, oziroma celo sadje, pa se nahaja ločeno  v
vakuumsko zaprtih vrečkah. Postopek je sila preprost, omogoča pa nam ogromno različnih načinov
priprave jedi. In ker se vsaka jed pripravlja v ločeni vakuumski vrečki, se tako lahko kuhajo pripravljeni
z brezglutenskimi sestavinami, kot tudi z glutenskimi naenkrat. Le paziti moramo, da se najprej pripravi
in vstavi v vrečko brezglutenske jedi in ne obratno. Super, kajne?

Glavna prednost takšnega načina priprave hrane pa je zagotovo okus. Nisem si predstavljal, da so lahko
kotleti tako mehki in sočni, da jih lahko režete samo z vilicami, brez noža…da imajo lahko rebrca tako
zelo poln okus…in steak, mmmmmm, celo stročji fižol še nisem jedel tako okusno pripravljen. Verjetno
bo marsikdo od vas priznal, da se je trudil pripraviti kotlete na veliko različnih načinov z enim samim
ciljem – da bi bili mehki, okusni in sočni. No, skoraj zagotovo pa se je zgodilo, da so postali suhi in trdi
ali pa celo premalo pečeni. Razni pripravki za mehčanje mesa in ojačevalci okusa, ki bazirajo na škodljivi
kemiji pa nam močno oddaljijo tisti pravi okus hrane, da o škodljivosti za zdravje niti ne govorim.

moja celiakija Sous vide01

Med raziskovanjem in nabiranjem informacij sem spoznal, da tak način kuhanja poznajo že dalj časa,
menda pa se je souz-vide začel opazneje pojavljati najprej ( le kje drugje? ) v francoskih restavracijah.
Ker je bila hrana, pripravljena po postopku sous-vide, gostom tako zelo všeč, se je ta način priprave
počasi začel pojavljati tudi v domačih kuhinjah. Dandanes pa že lahko najdemo na spletu celotne skupnosti,
ki si  delijo informacije, izkušnje ali recepte. Zaenkrat je največ takih virov v angleškem jeziku, vendar sem
prepričan, da bo kmalu vse več informacij tudi iz strani slovenskih uporabnikov…poleg mene, seveda. 🙂

Ker so pri Gorenju kot prvi pri nas prepoznali prednosti sous-vida, so dali na trg zelo lepo oblikovan in
kakovostno izdelan aparat, ki nosi oznako SVI6B. Zunanjost je narejena v kombinaciji črne plastike in
videzu brušenega nerjavečega jekla, medtem ko je za lažji vpogled v dogajanje, pokrov narejen iz
kaljenega stekla.

moja celiakija Sous vide07

Notranja posoda je prevlečena s slojem proti sprijemanju, za obtežitev vrečk s hrano pa je priložena
mreža. Namreč, pomembno je, da je hrana ves čas kuhanja pod vodno gladino. Izgled aparata lepo
zaokroži lično narejena upravljalna plošča, kjer se nastavi temperaturo in čas kuhanja, ta podatek pa
se nato izpiše na zaslonu. Aparat je silno enostaven za uporabo, preprosteje res ne gre, vendar glavno
noto in čar kuhanja z njim nosi uporabnik. Sprva vas bodo vodili recepti in znanje drugih uporabnikov,
ko pa boste dobili pravi občutek, pa se mu le prepustite. Najlepše je to, da če se že držite le minimalnih
predpisov za varno pripravo hrane v navodilih za uporabo, potem jedi skoraj ne morete pokvariti in
končni izdelek bo vedno odličen. Le kdo pa ne želi za svoje delo v kuhinji požeti aplavza? Do naziva
“žar mojstra” pa bomo še prišli… 🙂

moja celiakija Sous vide09

Osnovni koraki priprave jedi s kuhalnikom SOUS-VIDE.

Če želimo pripravljati jedi na način souz-vide, jih moramo pred kuhanjem zapakirati v vakuumske vrečke.
Za to uporabimo aparat za vakumiranje in pa ustrezne vrečke, ki jih že poznamo iz uporabe pri shranjevanju
živil. ( Če ga še nimate, vam ga iz srca priporočam, saj so njegove možnosti uporabe zelo obširne.)

Kot primer bom opisal osnovne korake priprave kotletov, malce naprej pa lahko najdete povezave do
receptov za pripravo mesa, stročjega fižola in hrušk v teranovem likerju.

Kotlete ( ti na sliki so bili precej debeli in sicer 3 cm ) začinimo po želji, lahko vsakega drugače in različno
intenzivno. Moji ženi je všeč manj pikantna in pa malce bolj slana hrana, medtem ko meni dopade ravno
obratno, da o otrocih niti ne govorim, saj ima vsak okus in želje po svoje. Ustrezno začinjene nato vstavimo
v ločene vrečke in iz njih iztisnemo zrak.

moja celiakija Sous vide13

Kotleti se bodo cel čas kuhali na točno nastavljeni temperaturi, v lastnem soku ter ob pomoči začimb. Tako
se bo razvil poln in bogat okus, obenem pa se meso ne bo izsušilo. Če jih pripravljamo na tradicionalen
način, jih pečemo v ponvi ali pečici, kjer so izpostavljeni zelo visokim temperaturam, ki spremenijo teksturo
mesa, ga izsušijo, mu spremenijo okus in prav tako se ne moremo izogniti zažgani maščobi, ki je zelo
nezdrava. Si predstavljate pripravo 3 cm debelih kotletov na klasičen način v ponvi?
Tu pa se meso kuha dalj časa na temperaturi med približno 56 in 80 stopinjah celzija ( odvisno od vrste
mesa ) in tako obdrži vso svojo hranljivost, je lažje prebavljivo, mehko in okusno.

V posodo aparata vlijemo vodo do oznake,  nastavimo ustrezno temperaturo in čas, ki ju veleva recept, vanjo potopimo vrečke z mesom in aparat pokrijemo s pokrovom. Ko aparat doseže nastavljeno temperaturo, nas
opozori s piskom in časovnik začne odštevati, tako da smo cel čas kuhanja na tekočem.

Tu moram poudariti še eno odlično lastnost sous-vide kuhalnika – hrana se lahko v njem kuha ali minimalne
dve uri ali pa osem ur in v obeh primerih bo enako kuhana in obenem popolnoma nespremenjena. Če so v
vašem gospodinjstvu štiri osebe in vsaka pride domov na kosilo ob različnih urah, potem ste pomislili točno
tisto, kot jaz…namesto za vsakega družinskega člana posebej shranjevati meso v hladilniku in nato več
dolgotrajnih pek v enem popoldnevu, raje elegantno pustiti kuhane kotlete v aparatu souz-vide, do trenutka,
ko jih potrebujemo, pa čeprav vsakega ob različnem času. Če bi le poznali te aparate, ko sem še hodil v
srednjo šolo in prihajal zvečer domov…

moja celiakija Sous vide14

Ko so kotleti glede na smernice recepta kuhani, jih vzamemo ven iz vrečke in na tej točki so popolnoma
ustrezni za serviranje na krožnik. Vendar imamo vsi radi lepo rjavo zapečene in hrustljave kotlete, ne
pa zgolj kuhane, kajne? Zato jih bomo na hitro, ampak res na hitro opekli na ponvi ali žaru, zgolj toliko,
da dobijo hrustljavo skorjico, nič več. Zunaj bodo tako točno taki, kot jih radi vidimo, znotraj pa…mmmm,
mehki, sočni in okusni!

moja celiakija Sous vide15

In tukaj se nadaljuje tista zgodba o prej omenjenem “žar mojstru”… 🙂 Na domačih piknik zabavah boste
s “sous-vide magic” zagotovo navdušili prav vsakega gosta, verjemite. Pa naj bo s kotletom, hruško v
teranu, morda z zabeljenim stročjim fižolom ali pa vašo lastno mojstrovino.

moja celiakija Sous vide16moja celiakija Sous vide17

Počasni kuhalnik sous-vide Gorenje SVI6B vam bo pomagal najti okuse jedi, ki smo jih bodisi pozabili,
ali pa jih celo nikoli nismo niti spoznali. Vcepljeno imamo namreč zavest, da je potrebno vso hrano dobro
toplotno obdelati in nato še malce bolj toplotno obdelati, tako za rezervo. Pri tem praviloma uporabljamo
previsoke temprature, ki močno spreminjajo lastnosti jedi, ki jih pripravljamo…spremeni se tekstura,
izgubijo se prvinski okusi in prevzamejo jih nadomestni; to so začimbe, dodana maščoba ter razne vegete in
jušne kocke. Prav tako se hrana osiromaši hranilnih snovi, mineralov, vitaminov in vlaknin.

Če je napisano v vas zbudilo zanimanje, pomeni, da ste vsaj malo avanturista, predvsem pa, da vam ni
vseeno kaj pojeste in na kakšen način je ta hrana pripravljena. V tem primeru vam od srca priporočam,
da ta članek zamenjate z navodili za uporabo vašega novega sous-vide počasnega kuhalnika iz Gorenja.

Dober tek v čisto novih dimenzijah okusov. 🙂

In še obljubljeni recepti:

moja celiakija Sous vide kotleti ozka

moja celiakija Sous vide strocji fizol ozka

moja celiakija Sous vide hruske ozka