Lahkotna in barvita “Čarovnija okusov”

misc1

moja celiakija knjiga Carovnija ozek

Kljub temu, da smo že globoko v dobi digitalizacije in lahko najdemo malo morje informacij
v elektronski obliki, še vedno zelo rad poprimem v roke tisto klasično pomočnico pri iskanju
navdiha ob pripravi hrane – knjigo.

Zakaj? Malce zaradi navade, saj točno vem, kje se nahajajo tiste informacije, ki jih iščem. Potem
malce iz spoštovanja do avtorja in njegove zapuščine, ki nam jo predaja…in še največji del k moji
zajetni zbirki knjig prispeva tista moja nostalgična žilica, saj je neprimerno lepši občutek držati v
rokah knjigo, kot digitalno tablico. Lahko rečem, da je za menoj že veliko kuharskih kilometrov,
ki temeljijo predvsem na kuharskih knjigah, pomoči mojih bližnjih ( sploh v pestrih in barvitih
začetkih… ) ter veselja do ropotanja in packanja po kuhinji. V tem času sem nekako že dobil
tisti pravi “grif” oz. občutek, katera knjiga je vredna pozornosti in katera ne. Namreč, ni ga večjega
razočaranja, ko vas slabo pripravljena knjiga pripelje do slabega rezultata in še posebej zato, ker
ste vložili v delo toliko truda in sestavin.

Tako delim dobre knjige v grobem na dve kategoriji: prve so “simple” in druge so ” heavy“.
Te, težje vsebujejo veliko zelo koristnih informacij in so pravi dragoceni učbeniki. Bere se jih
večkrat, počasi in v miru. K njim se zatekam, ko imam čas, ko se želim naučiti nekaj novega ali
poizkusiti kakšen drugačen postopek priprave hrane. Medtem pa drugo stran police s “kuharicami”
zasedajo barvite in živahne “simple” knjige z recepti. Te knjige obiščem večkrat, ko na hitro
pokukam vanje za recept ali dva, morda zgolj le idejo…ko potrebujem tisto iskrico, kaj bi danes
jedli…saj vsebujejo enostavne in dobre recepte, brez filozofiranja, v tistem trenutku nepotrebne
znanosti in presežka informacij. S tako knjigo opraviš stoje, na poti do kuhinje, ko jo zapreš, si ji
hvaležen za njeno preprostost, v glavi pa imaš polno barvitih idej, katere jedi boš pripravil.

moja celiakija knjiga Carovnija okusov 3

In v tej kategoriji se zagotovo odlično znajde simpatična in barvita knjiga avtorice Maje Piskernik –
Čarovnija okusov ( Kuhajmo brez glutena, jajc in laktoze ).
Knjiga mi je všeč, ker vsebuje res veliko bolj ali manj preprostih, a efektivnih receptov, ki so
opremljeni z barvnimi fotografijami, postopki niso zahtevni, zato je primerna tudi za začetnike, z njo
pa zagotovo ne boste zgrešili kot z darilom. Zakaj? Ker se bo velikokrat znašla v rokah, ko bo njen
lastnik iskal iskrico ideje, kaj bi pripravil danes za kosilo…sladico…ali pa kar tako. Ko jo odprete vas
napolni z optimizmom, saj je zelo prijetno sestavljena in polna barv.

moja celiakija knjiga Carovnija okusov 4

Receptov se ne boste ustrašili, saj so enostavni, sestavin ni težko dobiti, predvsem pa je knjiga
usmerjena k pripravi jedi, ki ne vsebujejo treh glavnih alergenov – glutena, jajc in laktoze,
obenem pa s takimi jedmi niste za nič prikrajšani, saj so še vedno polnega okusa, prijetne na
pogled in enostavne za pripravo. Ne bo vas prepričevala samo z zdravimi, saj so v njej tudi
tisti “poredni” recepti, ki vsebujejo čokolado, sladkor, meso in maščobe. 😉 Skratka, to je knjiga
za vse okuse, vendar brez treh glavnih alergenov.
Lepo in pregledno je razdeljena na kategorije jedi, kot so kruh in slana peciva, jedi iz pečice,
testenine, priloge, omake, cmoke, njoke in svaljke, peciva, biskvite, torte…, tako da vam bo
lahko dolgo časa zvesto dajala “iskrice”, ko jih boste potrebovali… 🙂

Več informacij o knjigi in kako do nje boste našli na povezavi www.carovnijaokusov.si
Prav tako vas na spletni strani čaka nekaj vzorčnih receptov za pokušino.

 

moja celiakija knjiga Carovnija okusov 2