Pivo brez glutena: kako ga naredijo?

misc1

Še pred desetletjem se je izraz »brezglutensko« le redko uporabljal v širši javnosti, danes pa je, s porastom zavedanja o celiakiji in preobčutljivosti na gluten, to trditev, ki jo proizvajalci z veseljem napišejo na svoje produkte. To seveda velja tudi za alkoholne pijače. Številne žgane pijače na koruzni osnovi se ‘pohvalijo’ s tem, da so naravno brez glutena, vendar pa to v bistvu (razen morebitne navzkrižne kontaminacije) v resnici velja za vse žgane pijače, ki so proizvedene s procesom destilacije. Za pivo, na drugi strani, velja nekaj povsem drugega.

Še nekaj let nazaj na slovenskem tržišču enostavno ni bilo brezglutenske alternative pivu, danes pa lahko izbiramo celo med temnim in svetlim. Vseeno pa se ob tem marsikdo vpraša kako lahko brezglutensko pivo sploh obstaja, če pa je pivo v osnovi pravzaprav tekoči gluten?

.

Kako je lahko pivo brez glutena?

Ko govorimo o brezglutenskem pivu, govorimo o eni izmed dveh vrst piva – pivo, ki vsebuje le sestavine, ki že v osnovi ne vsebujejo glutena (npr. riževo pivo, sirkovo pivo, ajdovo pivo, ipd) ali pa pivo, ki je varjeno iz običajnih sestavin in mu je v postopku varjenja gluten mehansko odstranjen. Slednja običajno sicer vsebujejo majhno količino glutena, ki pa jo večina ljudi lahko prenaša (do 20 ppm). 

.

Katero brezglutensko pivo izbrati?

Tako kot obstaja razlika med postopkom izdelave in sestavinami piva brez glutena, seveda obstaja tudi razlika v okusu. Med poznavalci brezglutenskih piv obstaja splošno razširjeno prepričanje, da je brezglutensko pivo največkrat slab približek pravega lagerja in se v okusu ne morejo primerjati s pravim pivom. Vendar to ne velja za pivo Celia, ki je eno najboljših premium piv na tržišču, hkrati pa je tudi brezglutensko.

Pivo Celia lager je narejeno iz svetovno znanega zaščitenega plemenitega češkega Saaz hmelja, ki izstopa s svojim prepoznavnim okusom in milo, zemeljsko, rahlo pikantno in zeliščno aromo. Varjeno je na tradicionalen način, v odprtih fermentacijskih kadeh, ki zagotavljajo naravno karbonacijo. Pivu torej ni dodan C02. Na koncu pivu odstranijo gluten, tako da ga vsaka steklenica vsebuje manj kot 5 ppm.

Kombinacija tradicionalnega dvomesečnega postopka varjenja in vrhunskih sestavin, brez dodatkov ali nadomestkov, naredi Celio tako posebno v njenem okusu, da jo preprosto morate poskusiti! Na voljo sta svetlo in temno brezglutensko pivo Celia. Naročite ju lahko na spletni strani www.pure-life.si/brezglutensko-pivo ali ju poiščete na prodajnih policah v trgovinah Hofer, Interspar in E.Leclerc.

.

.
.
.
.
Naročnik oglasa je I-splet d.o.o.
.
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!