Izdelki Biovegan iz Ekošare

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

BIOVEGAN – ker smo zadovoljni le, če se počutimo resnično dobro!

Podjetje Biovegan je bilo pred 25 leti ustanovljeno z vizijo pridelave EKOloških živil. V svoji ponudbi imajo
veliko izdelkov, ki so brez glutena, zato smo veseli, da je tudi Ekošara del njihove zgodbe!

Na naših policah lahko tako dobite EKOloški pecilni prašek, kvas, droži iz kvinoje, agar-agar, vanilijev sladkor,
burbonsko vanilijo, trdilec za smetano, rožičevo moko in še kaj.. Vse brez glutena, seveda.

Pa poglejmo, čemu sploh služijo ti dodatki za peko.

moja-celiakija ekosara biovegan 2

Pecilni prašek med drugim vsebuje snov, ki jo kemiki imenujejo natrijev hidrogenkarbonat, ostali pa jo
poznamo pod imenom soda bikarbona. Ta pri visokih temperaturah razpade, ob tem pa se sprošča
ogljikov dioksid – to povzroči vzhajanje peciva.

Kvas je naravno vzhajalno sredstvo. Vzhajanje testa omogoča zaradi fermentacije testa – to nalogo
opravijo kvasovke. Brez fermentacije testa bi bilo testo trdo, zbito in se ne bi  »napihnilo«. Kvasovke
porabljajo sladkorje v testu, ter jih pretvorijo v alkohol in – ja, spet ogljikov dioksid. Tako se poveča
volumen testa, saj v njem nastanejo tiste luknjice, ki poskrbijo za rahel in tako odličen kruhek ali pecivo.

No, pa še k manj znanim pomočnikom pri peki: agar agar je želirno sredstvo, ki ga lahko uporabljajo
tudi vegetarijanci in vegani, saj je narejeno na osnovi morskih alg!  Njegova uporaba je povsem enostavna,
dodamo pa ga lahko k pripravi pudingov, strjenk, marmelad in drugega peciva. Poleg uporabnosti pri
pripravi dobrot je odličen tudi zaradi vsebnosti joda in kalcija!

Burbonska vanilija, to je tisto tapravo! Vanilija je sladkobna dišavnica, ki jo pridobivajo iz posebne vrste
orhidej – zanimivo, kajne? Iz strokov vanilije odstranijo zrnca, ki jih nato zmeljejo, vam pa že majhen
ščepec izrazito izboljša okus smutija, peciva, čokolade in še kakšne druge priboljške!

Pa spoznajmo še eno sredstvo za vzhajanje – droži iz kvinoje ali kislo testo. Gre za že zelo star
»pripomoček« pri peki kruha, uporabimo pa ga lahko tudi za peko potic in drugih peciv.

Kaj pa rožičeva moka? Hja, smo slišali, da z njo lahko odlično nadomestimo na primer kakav, mlete orehe,
mlete lešnike in podobno. No, pa poskusimo, smo si rekli – in naredili odlične mafine. Res so dobri, zato
bomo z vami delili tale recept:

Mafini s kvinojo in rožičevo moko

Popolnoma enostavno je:

– kvinojo speremo pod vodo in jo na hitro popražimo na ponvi

– nato ji dodamo vodo in kuhamo toliko časa, da jo popije (10min)

– suhe sestavine: 1 ½ skodelice moke (mi smo izbrali kamutovo polnovredno), ½ skodelice
rožičeve moke, ½ skodelice kakava, ¾ skodelice rjavega sladkorja, 1 vrečka pecilnega praška,
½ žličke soli, nekaj ščepcev cimeta in vanilijeve arome

– mokre sestavine: ¼ skodelice olja, 1 skodelica navadnega jogurta, 1 skodelica sočnih in
sladkih naribanih jabolk, med, 1 jajce, ter po potrebi mleko

– zmešamo posebej suhe in posebej mokre sestavine. Ko se kvinoja ohladi, jo dodamo mokrim
sestavinam, nato dodamo še suhe. Vse skupaj dobro premešamo in damo v pečico (v
modelčke za mafine) za pol ure na 180 stopinj..

NJAM, čisto enostavno pa tako dobro!

Ekošara trgovina napis

Članek pripravila:
Mjuša Krevs, mag. inž. preh.
Dober tek, vaša Ekošara ( www.ekosara.si)