Test – aparat za peko kruha Gorenje BM 1200 Gluten free

misc1

moja celiakija Gorenje ozek2

Naš najbolj priznan proizvajalec gospodinjskih aparatov Gorenje je pred kratkim predstavil nov
model aparata za peko kruha, ki sliši na prav posebno ime – BM 1200 Gluten free.

In prav zato je pri nas vzbudil zanimanje. S prijazno uslužbenko za stike z javnostmi smo se
dogovorili, da nam ga za nekaj časa odstopijo za test. In tako je prispel, v lepi prestižno črni
embalaži, kot se prispodobi trenutnim marketinško-oblikovalskim smernicam Gorenja. Ko sem
aparat vzel iz škatle, mi je bilo takoj jasno, da je bistveno prijetnejši na pogled od našega starega
“kruhopeka” in da bi se dosti lepše podal na stalno mesto na koncu kuhinjskega pulta. Namreč,
aparati za peko kruha niso majhni in za tiste uporabnike, ki ga uporabljajo skoraj vsak dan,
pospravljanje v omaro slej kot prej postane moteče in tako za stalno obtiči nekje na pultu “pri roki”
in seveda tudi “na očeh”. Takrat pa postane “očem prijazna” oblika še kako pomembna.

moja celiakija Gorenje BM1200BK - 1a

V paketu se poleg aparata nahaja še ostala standardna oprema in sicer s teflonom prevlečena
posoda za gnetenje in peko, gnetilki ( ki sta malce višji od klasičnih ), merilna posodica in žlička,
kavelj za izvleko gnetilk ter navodila za uporabo s priloženimi recepti. Tu bi lahko proizvajalcu
malce očitali popolno odsotnost receptov za peko kruha brez glutena, vendar bo tudi brez tega
šlo, saj lahko recepte najdete tukaj ali pa poizkusite kar tiste v navodilih, le namesto klasične
moke, uporabite brezglutensko.

Zase vem, da sem človek, ki opazi detajle in pogled na lepo oblikovano notanjost aparata, kjer
z nerjavečim jeklom v celoti lepo zaključena in se da tudi lepo očistiti, na snemljiv pokrovček
prezračevalne odprtine, ki še kako pride prav, ko se zgodi, da testo podivja med vzhajanjem in
zapolni prav to odprtino, kar povzroči precej negodovanja kasneje ob čiščenju, tu pa je postopek
bistveno enostavnejši. Pohvaliti moram tudi na novo oblikovane gnetilke, ki so višje in tako
bistveno kakovostneje zajemajo in gnetejo testo.

moja celiakija Gorenje BM1200BK - 1b

Aparat se lahko pohvali z 12 prednastavljenimi programi, jaz pa vam zagotavljam, da jih boste
z malo vaje hitro osvojili in nekatere celo prilagodili in jih med seboj tudi kombinirali.
Programi si na upravljalni plošči sledijo tako:
1. osnovni oz. klasični, ki je namenjen peki kruha iz bele ali mešane moke
2. francoski, specialen program, namenjen hrustljavi skorji
3. za polnozrnat kruh
4. hitri ( ta je moj priljubljeni – za vsak dan )
5. sladki program, ki je namenjen peki z večjo količini sladkorja
6. super hitro, ko se res mudi…
7. Brezglutenski, posebej prilagojen za mesenje in vzahajanje testa iz mok brez glutena
8. za pripravo testa, brez peke – npr za pripravo testa za pizze, rogljičkov…itd.
9. Marmelade ( zame sicer še neraziskano področje, čemur se nameravam v kratkem posvetiti )
10. Sladice, poseben program z gnetenje in peko testa ki ne vsebuje kvasa
11. Sendviči, za peko kruha z rahlo sestavo in tanko skorjico
12. Samo peka

moja celiakija Gorenje BM1200BK - 1d

Ko boste priključni kabel vstavili v vtičnico, se bo aparat takoj prižgal, kar pomeni, da nima
dodatnega stikala za vklop, kar lahko ščasoma postane neudobno za stalne vsakdanje uporabnike.
Ob vklopu zapiska in prižge se modra lučka pod zaslonom. S šestimi gumbi se aparat zelo enostavno
nastavi na željen program, ustrezno količino testa oz. hlebca ( 900 ali 1200g ), barva skorje ( svetla,
srednja oz. temna ) in po potrebi časovni zamik.

Če se posvetimo programu št. 7, ki je za nas najbolj zanimiv, to je Gluten free program. Ta program
se zaradi narave brezglutenske moke in bolj mokrega testa, razlikuje od klasičnih po tem, da se testo
manj gnete, čas vzhajanja je samo eden, medtem ko pa je čas peke podaljšan. Cikel je samo eden, zato
se vse sestavine doda že na začetku. Preizkusil sem kruh, pečen po tem programu in ga primerjal s
kruhom, ki je nastal s klasičnim in pa tudi hitrim programom. Razlika sprva sicer ni bila tako zelo
očitna, vendar pa je kruh, pečen z gluten free programom, dan ali dva kasneje bolje obdržal strukturo
in se manj drobil. Vsekakor pa je zelo pomemben faktor uspeha peke tudi moka.

moja celiakija Gorenje BM1200BK - 3a

Če aparata za peko kruha še nimate in razmišljate o nakupu, vam lahko ta model brez slabe vesti
priporočim kot dober nakup, saj ima poleg lepega dizajna in kvalitetne izdelave tudi tisto, kar je
najpomembnejše – enostaven je za uporabo in z obilico programov vam bo prišel prav v
marsikaterem primeru, le dovolite si ga spoznati v vsem kar zmore. Škoda bi ga bilo imeti doma
in uporabljati  zgolj en recept na enem programu, ko pa vam lahko zmesi in speče toliko dobrih
domačih specialitet…na primer pizzo, kot je ta tukaj

Dandanes, ko živimo v hitrem tempu, obkroženi z konzervansi, aditivi in industrijsko predelano
hrano, lahko doma pripravljen kruh, narejen iz osnovnih sestavin, pomeni pravo pristno in bolj
zdravo osvežitev vašega jedilnika. Če vas ni prepričal program številka 7, vas bo zagotovo vonj
po sveže  pečenem domačem kruhu iz vaše kuhinje.

Le poizkusite, to je tako enostavno!

moja celiakija Gorenje BM1200BK - 4