Emilija Pavlič in njeni izjemni knjigi

misc1

Emilijo Pavlič sem prvič srečal pred več kot 15 leti, in še danes se od tistega dne spomnim prav to, s kakšno strastjo, energijo in žarom v očeh je vodila pogovor o pravilni pripravi hrane. Človek bi jo kar poslušal in poslušal in ob njenih besedah prav začutiš vse tisto dragoceno znanje in izkušnje, ki jih je v vseh letih pridobila kot kuharica, sprva v restavraciji, nato pa več kot četrt stoletja skrbela za zdrave obroke otrok semedelskega vrtca. Emilija ve res ogromno – od drobnih trikov pa do zahtevnejših postopkov priprave jedi, s poudarkom na mediteranski kuhinji, ki velja za eno najbolj zdravih kuhinj na sploh.

Kot sem že večkrat napisal, resnično spoštujem ljudi, ki se odločijo izdati knjigo in tako svoje znanje ter izkušnje pokloniti svoji generaciji in predvsem tistim, ki prihajajo. In ko knjiga ugleda luč sveta, jo nato pravzaprav čaka težji del poslanstva – prepričati ljudi v svojo vrednost, v kvaliteto vsebine, ki jo nudi bralcu. Emilija Pavlič je z izdanima knjigama že skoraj dve desetletji prava promotorka zdravega prehranjevanja, tako na manšjih in večjih sejmih po Sloveniji ( kjer se redno srečujeva ), kot tudi na spletu in ostalih medijih.

Prva Emilijina knjiga že v naslovu izraža njeno ljubezen in skrb do otrok. Izšla je v samozaložbi in do danes že v 6 ponatisih, torej bogati jedilnike v mnogo slovenskih gospodinjstvih, kar je sila razveseljiv podatek. Knjiga Za otroke kuhajmo zdravo ( za majhne in velike ) je pravzaprav bogat priročnik za vse, ki si želijo zase in svoje otroke sestaviti in pripraviti karseda zdrave jedilnike. Sistematsko nam razloži bistvo zdrave prehrane, sledijo napotki za nabavo in pripravo hrane ter nam nato v obliki tabele za vsak dan skozi celo leto predlaga letnemu času primerne jedilnike. Druga polovica knjige pa je namenjena receptom za jedi, ki jih vsebujejo načrtovani jedilniki. Dodal bi, da je sestavni del informacij vsakega recepta, predvsem pa dnevnega jedilnika tudi podrobna tabela zaužitih beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin, kalcija, železa, C vitamina ter kalorij, kar nam je lahko v odlično orientacijo za kombiniranje in pripravo posameznih jedi(lnikov).

 

Ta knjiga ne spada med tiste, ki jih preberete in nato najde stalno mesto med ostalimi v knjižni omari temveč bo našla svoje mesto kar v kuhinji ali pa njeni neposredni bližini, saj vam bo lahko pogosto v pomoč pri sestavljanju jedilnika. V kolikor se potrudite in spremljate smernice in načrtovane Emilijine jedilnike skozi prvo leto, ste na zelo dobri poti do stalnega zdravega in uravnoteženega načina prehranjevanja.

Knjigo toplo priporočam vsakomur, ki skrbi za pripravo hrane v družini. Odkrila vam bo tista pomembna dejstva o zdravi in predvsem zmerni prehrani, ki nam jih sodobno življenje tako vztrajno pomaga brisati iz spomina in jih nadomenšča z nekvalitetno in industrijsko pripravljeno hrano. Ne bo vam prihranila časa v kuhinji, vam ga bo pa zagotovo prihranila pri zdravnikih.
.

Če je prva Emilijina knjiga bolj “tehnična” in sistematska, pa je druga vsekakor bolj barvita, enostavna in prijetnejša za branje. Že z naslovom Mamica, nauči me kuhati, nam sporoča, da je posvečena tudi otrokom v kuhinji, polna je fotografij otrok v kuhinji med pripravo jedi, vendar pa bo zelo veliko naučila seveda nas, odrasle. Pravzaprav nas ves čas motivira, da kuhamo in se učimo pripravljati jedi skupaj z otroci, kar pa zdaleč ne pomeni, da je otročja. Recepti niso tako zelo enostavni, so pa pristni, domači in nam nudijo ogromno koristnih namigov in nasvetov za boljši izkoristek ali pa bolj zdravo alternativo pri kuhi.
.

Tudi ta knjiga je tematsko razdeljena po mesecih v letu in vzpodbuja uporabo in čimboljši izkoristek svežih surovin, ki so tisti čas na voljo. Recepti so prilagojeni potrebam letnega časa, vsako poglavje pa ima poleg primernih receptov tudi lepo razložen in poučen uvod v mesec, kateremu je namenjen. V oči padejo tudi “ščepci soli” oziroma modrosti, ki nam jih Emilija podaja z namenom, da nam dajo misliti. In prav vsak mesec ima tudi svoj ščepec soli.

 

 

Knjiga Mamica, nauči me kuhati nas bo popeljala v naše otroške čase, nam v mislih obudila spomine na jedi, ki so nam jih pripravljale mame, none in pranone…spomnila nas bo na vse tiste okuse in vonjave, ki smo jih v modernem tempu sodobnega časa, hitrega in cenenega prehranjevanja že pozabili in v nas vzbudili nostalgijo in željo, da se zopet lotimo priprave teh jedi.

To knjigo bi najlažje opisal tako, kot da je v kuhinji z vami vaša babica ali nona in vas korak za korakom uči iz svoje modrosti in izkušenj…celo leto. Tako kot boste nekoč učili vaše otroke in vnuke tudi vi.

Obe knjigi vam iz srca priporočam, prvič zaradi tega, ker sta izjemen vir domače mediteranske kuharske modrosti – drugič pa zato, ker avtorica Emilija Pavlič zasluži vso podporo za njen trud kot promotorka zdrave kuhinje.

Knjigi lahko naročite na spletni strani: www.emilijapavlic.si