Povezava med celiakijo in laktozno intoleranco

moja celiakija gluten in laktoza2

 

Pred kratkim ste dobili diagnozo celiakije, prilagodili ste si življenje na dieto brez glutena
simptomi bi morali počasi izginjati, vi pa se počutiti bolje…vendar temu ni čisto tako.

Zakaj?

Odgovor je zelo težko poiskati, vendar se strokovnjaki v veliko primerih strinjajo, da je
za to  kriv najverjetneje eden od navzkrižnih reaktorjev gliadinu. To pomeni, da vaš imunski
sistem reagira popolnoma enako še na molekule nekaterih drugih virov prehrane. In v veliki
večini naj bi bili za to krivi ravno mlečni izdelki…ja, verjetno se vam je sedaj skozi glavo podi
marsikatera ne prav navdušujoča misel, vendar raziskave kažejo tako, da mleko in mlečni
izdelki spadajo med zelo pogoste alergene in tudi zelo pogoste spremeljevalne težave bolnikov
s celiakijo.

Če najdete v zgornjih vrsticah podobnost vašemu počutju in da vam po uvedbi brezglutenske
prehrane še vedno čutite pomanjkanje energije in nekateri simptomi so še vedno prisotni, vam
bi morda koristilo, da poizkusite črtati iz jedilnika za nekaj časa tudi mleko in mlečne izdelke.
V mleku je namreč prisoten casein, ki pa je po sestavi toliko podoben gliadinu, ki je sestavni
del glutena, da ga vaša  prostitelesa spoznajo za enakega sovražnika kot gliadin, se nalepijo
nanj, in zbudijo imunski sistem, da reagira.  V kolikor raziskave držijo, se boste začeli počutiti
bolje, predvsem pa boste imeli bistveno več življenjske energije.

Sledeče slike prikazujejo, kako se lahko protitelesa enako odzovejo na molekule gliadina in
caseina oziroma ostanejo neaktivna v primeru beljakovin katerega od drugih vrst hrane.

moja celiakija - reakcija gliadin

Protitelo gliadina in antigen gliadina se ujemata v vseh stikih in to je znak telesu, da je
potrebno aktivirati imunski sistem, ki odreagira na “tujek” neustrezno in posledica so
simptomi, povezani s celiakijo.

moja celiakija - reakcija casein

V primeru antigena caseina, ki se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih, se zaradi precej
podobnega ujemanja z protitelesom gliadina lahko pojavi takorekoč enaka reakcija, kot
če bi zaužili gluten, saj protitelo zaradi velike podobnosti ujemanja, meni da gre za gliadin
in zopet alarmira imunski sistem, da odreagira podobno kot pri gliadinu.

moja celiakija - reakcija ostali

Zgornja slika pa prikazuje primer vnosa hrane v telo, ki ne vsebuje ne glutena, niti nobenega
od navzkrižnih alergenov, posledično protitelesa ne spoznajo podobnosti in ne odreagirajo.
Zato imunski sistem ostane neaktiven in ne povzroča škode vašemu telesu.

Iz naposanega lahko sklepamo, da če se počutje bolnika s celiakijo ne izboljša po uvedbi diete
brez glutena, je smiselno razmišljati o umiku vseh mlečnih izdelkov iz prehrane in opraviti še
dodatna testiranja novih potencialnih alergenov.

Tipičnih alergenov, ki povzročajo navzkrižne reakcije kot pri glutenu je več, med njimi so
poleg omenjenega alfa in beta caseina lahko nahajajo tudi v sezamu, tapioki, kavi, kvasu, rži,
ječmenu, amarantu, čokoladi, kvinoji, krompirju, ovsu in še nekaterih drugih virih prehrane.