Kaj sploh je celiakija?

Če jo imate, vam bo spremenila življenje, to je dejstvo.

Najprej ga bo zakomplicirala, potem boste zmedeni in nekaj časa zgubljeni, nekaj časa bo trajalo in ko se boste dovolj seznanili z boleznijo in se organizirali na novo, boste videli, da je z nekaj prilagoditvami in nekaj popravki lahko življenje prav skoraj čisto normalno. “Skoraj čisto”  pa zato, ker je trg preveč nasičen z izdelki, ki vsebujejo gluten in ker je potrebno biti pol znanstvenik, da se ugotovi, katera živila so to in pa drugi “skoraj čisto”, ker so izdelki ki so brez glutena precej dražji od klasičnih. Vendar se razmere na trgu popravljajo, tako da postaja ta težava vedno manjša.

Opaziti pa bo še nekaj drugega v vašem življenju, potem, ko ste izvedeli da imate celiakijo in ste se začeli držati diete brez glutena. Simptomi so izginili. Napihnjenost je samo še spomin. Vse tiste neprijetnosti na WCju in slabo počutje brez energije so bolj izjema kot pravilo. Počutili se boste BOLJE! In to je tisto kar je pomembno. Ohranili si boste zdravje.


Da jo predstavimo še iz znanstvenega vidika:

Sama bolezen ima precej različnih tipičnih in atipičnih simptomov in jo je v precej primerih zelo težko diagnosticirati brez napotitve k specialistom in odvzema tkiva sluznice tankega črevesa, zato jo velikokrat zamenjajo za kako drugo bolezensko stanje in se bolnik zdravi napačno ali pa se sploh ne zdravi. Preobčutljivost na gluten v vašem tankem črevesu vodi do kroničnih vnetij in posledično do slabše absorpcije hranil v vaše telo. Vse to pa privede do motenj v presnovi hrane, prebavnih težav, slabe krvne slike in posledično tudi padca odpornosti vašega telesa.

Na dolgi rok je bolnik, ki se bolezni bodisi ne zaveda ali pa se ne drži brezglutenske diete, v bistveno višji rizični skupini obolelosti za rakom prebavil. Tukaj stroga dieta pomeni res stroga in prekrški, ki morda na prvi pogled ne pokažejo poslabšanja stanja bolnika lahko vodijo v hitrejšo poslabšanje bolezni.

Glavni krivec je torej gluten! Kaj je to gluten, vam bomo obrazložili v enem od naslednjih člankov.

Škoda, ki jo v vašem telesu povzroča gluten, je ogromna in se kaže na veliko različnih načinov, žarišče pa je na enem mestu – v sluznici tankega črevesa. V tem delu črevesja se vrši absorpcija hranil, se pravi ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin, elektrolitov in vode. Tanko črevo meri v dolžino povprečno 5m in zaradi boljše absorpcije je njegova notranja površina prepredena z gubami in resicami. V primeru kroničnega vnetja, ki ga povzroča gluten, se resice in gubice poškodujejo, stene črevesja se zravnajo, zato je njihova funkcionalnost vedno bolj okrnjena, kar privede  posledično do pomanjkanja hranil v telesu.

Ker je vsako človeško telo edinstveno, so tudi odzivi na pomanjkanje hranil oziroma simptomi zelo različni, kar pa velikokrat privede do napačnih diagnoz.