Ali je celiakija ozdravljiva?

Verjetno ga ni bolnika s celiakijo, ki se nebi vprašal, ali je bolezen ozdravljiva. Enostavnega odgovora tukaj ni, da pa bi razumeli kakšen razplet lahko pričakujete od bolezni, ki spada med avtoimune, se je treba poglobiti vanjo podrobneje.

Avtoimune bolezni so tiste, do katerih pride zaradi pretiranega ali pa nepravilnega odziva našega imunskega sistema. Imunski sistem je sicer v telesu odgovoren za prepoznavanje, ukrepanje in zaščito pred tujimi snovmi, ki so lahko škodljive, npr virusi, skodljivi mikroorganizmi… , v primeru bolnika s celiakijo pa bolnikov imunski sistem odreagira skupaj z “dražljajem” glutenom tako, da se tvori toksin, ki povzroča resna vnetja sluznice tankega črevesja.

Kaj sproži bolezen? Ker je vsak človek zgodba zase, je nemogoče napovedati, kaj je vzrok da se je bolezen pojavila, je pa statistično dokazano, da gre pri celiakiji tudi za faktor dednosti in tu gre morda izhajati iz izhodišča, da je odgovoren dejavnik za pojav celiakije pri bolniku ravno genski zapis. Kdaj in kaj jo bo sprožilo, pa je nemogoče ugotoviti. Pri nekaterih ljudeh se pojavi že ob rojstvu, pri drugih se pokaže šele kasneje. Zaradi genske specifike posameznika, na nek dražljaj, morda okužbo v telesu, ali pa močan stres, ki mu je bil bolnik izpostavljen, imunski sistem odreagira na svojstven način, nekontroliran ali pretiran, kar privede do nastanka avtoimunskih odzivov. Temu smo lahko takorekoč izpostavljeni vsi, nemogoče je napovedati kdaj in pri komu se bo v nekem trenutku pojavil avtoimunski izbruh.

Zdravila, ki bi pozdravilo avtoimuno bolezen, ni. Medicina pozna zdravila, ki zavirajo take bolezni, pozdraviti oziroma ozdraviti pa jih ne morejo. Pri celiakiji se bolniku predpiše stroga brezglutenska dieta in dokler se jo bolnik drži, ne vnaša v svoje telo povzročitelja odziva imunskega sistema in zaradi tega ne prihaja do simptomov. V tem primeru se smatra kot zdrav in ne potrebuje dodatnega zdravljenja, razen seveda v primeru, ko je povzročena škoda že tako velika, da so se posledice vnetij in slabe absorpcije hranil razvile v druge oblike bolezni.

Celiakija torej žal ni ozdravljiva in bo z vami za vedno, je pa zelo dobra novica za razliko od večine ostalih avtoimunih bolezni ta, da dokler boste upoštevali dieto, praviloma ne boste čutili nikakršnih posledic in boste iz tega vidika popolnoma zdravi.

Morda bo medicina v prihodnosti znala napovedati, če ne celo pozdraviti  ali pa vsaj zaustaviti napredovanje te skupine bolezni, do takrat pa nam bo najbolj pomagal optimizem, medsebojna pomoč in kar je najpomembneje, disciplina pri izvajanju diete brez glutena.