Gluten – kaj je to?

Če imate celiakijo, potem ste preobčutljivi na protein gluten in v tem primeru
je gluten oziroma gliadin v glutenu vaš velik sovražnik.

Izogibajte se ga. To je dejstvo. Sedaj, ko smo pridobili vašo pozornost, pa
lahko definiramo gluten. Pravijo namreč, da je treba sovražnika spoznati bolj
kot prijatelje.

Če rahlo posplošimo za lažje razumevanje, bomo povedali tako: gluten je
beljakovinska snov ali protein, ki se nahaja v pšenici, sestavljen pa je v
glavnem iz gluteninov in gliadinov. Za vas so nevarni gliadini, saj vaš
imunski sistem aktivirajo prav oni. Gliadinom podobne in posledično vam
nevarne beljakovine vsebujejo tudi nekatera druga žita in sicer se v manjših
razmerjih pojavljajo kot sekalin v rži, hordein v ječmenu in avenin
v ovsu
.  Ta ekipa beljakovin skupaj z odzivom vašega imunskega sistema
v telesu deluje toksično in posledično močno poškoduje resice vašega tankega
črevesa.  To pa pomeni za vas neprijetnosti, zdravstvene težave in v nekaterih
primerih lahko tudi raka.

Zanimivo je, da avenin v ovsu načeloma dobro prenaša veliko bolnikov s
celiakijo, vendar se mu med postopki pridelave in predelave ovsa v industriji,
pogosto  pridružijo ostali omenjeni “člani družine” iz preostalih prepovedanih žit,
zato se ga navadno raje odsvetuje.

Zapomnite si; za bolnike s celiakijo so prepovedanem seznamu sledeča žita:
pšenica, ječmen, rž, tritikala, kamut in zaradi zgoraj napisanega tudi oves.
Ta žita in takorekoč vsi njihovi bližnji in daljni derivati so za vas prepovedana
hrana,  ker vsebujejo gluten oziroma glutenu podobne beljakovine, zato se jih
dosledno izogibajte zavoljo vašega zdravja in dobrega počutja

Slaba novica je, da se gluten lahko nahaja razen v tistih živilih, ki so narejeni
neposredno iz za vas prepovedanih žit, je poskrbela moderna prehrambena
industrija. Tako je gluten postal skrita sestavina v živilih, kjer povprečen
človek  nebi niti pomislil, posledično pa ste prisiljeni v neprestano iskanje
ustreznih živil, prebiranje deklaracij, predvidevanje, ugibanje in včasih tudi
tveganje. Namreč,  kdo bi si mislil, da lahko lepilo pisemske kuverte vsebuje
gluten?!

Da nam bo bolnikom s celiakijo lažje, bomo skrbeli na tem portalu in sproti
ozaveščali obiskovalce portala na nevarnosti vsebovanja glutena v prehrani.

Glavna lastnost glutena je, da skrbi za prožnost kruha, njegovo elastičnost in
teksturo. Zaradi njega kruh lepo vzhaja in dobi puhasto, elastično obliko.  Gluten
pa se v prehrambeni indrustriji uporablja še marsikje zaradi lastnosti, ki jih ima
v kombinacijah z drugimi sestavinami. Najdemo pa ga tudi v neprehrambenih
izdelkih, vendar bomo o tem pisali drugje.

Še ena slaba novica predvsem za moške je, da je tudi v pivu. Ja, res je, tudi v pivu
se skriva in sicer kot sestavina ječmenovega sladu. Vse nam znane in vam nevarne
sestavine na deklaracijah, ki skrivajo za vas škodljiv gluten, vam bomo razkrili
postopoma skozi učenje življenja s celiakijo na našem portalu.

Dobra novica pa je res dobra. Danes nam tržišče ponuja res veliko izdelkov, ki
nadomestijo tiste z glutenom, tako da se v bistvu ni treba odpovedati skoraj
ničemur, le proizvajalca prehrane moramo zamenjati. Ja, tudi pivo se dobi brez
glutena…zaenkrat pa so cene brezglutenskih izdelkov še precej dražje kot običajnih,
vendar se tudi tukaj stanje počasi popravlja, čeprav bodo cene verjetno vedno nekaj
odstotkov višje od običajnih živil, zaradi kompleksnih in dragih postopkov
odstranjevanja glutena iz pšenice in ostalih žit.