Prvih 5 zlatih pravil za nove “celiakaše”


Za vsakega bolnika je to šok in se mu za nekaj trenutkov ustavi čas, ko je seznanjen z boleznijo. In pri bolnikih s celiakijo ni nič drugače. Jaz sem enostavno dobila izvid po pošti na dom, kjer je bila napisana diagnoza ter priporočilo o strogi brezglutenski dieti. In to je to?

Kaj sedaj? Da sem dojela za kaj gre in kaj sledi, sem tako ali tako potrebovala nekaj dni, potem pa se je začela bitka med pozitivnimi in negativnimi mislimi, zgubljenostjo med prvimi nakupi hrane, spremljanje nepregledne množice bolj ali manj razumljivih podatkov na spletu in precej zmedeno dopovedovanje znancem in sorodnikom, kaj je z menoj “narobe”.

Tako sem na podlagi mojih izkušenj sestavila seznam prvih pet pravil, ki so po mojem mnenju pomembna, ko te izvid prepusti prepuščenega samemu sebi…meni bi takrat prišla prav, danes to vem.

1. pravilo je VOLJA. Ne prepustite se malodušju in preveč temnim mislim, ker vas lahko zasuje in potem se boste res težko spopadali s prvimi nalogami na terenu, kot je iskanje hrane po trgovinah in obiski pri znancih. Pri meni je kakšen dan minil prav klavrno in najraje bi kar ušla iz trgovine ob misli, da vse te dobre in okusne hrane na policah ne bom smela več jesti, medtem ko se je moj svet omejil na 2 tekoča metra polic in še to samo v večjih supermarketih. Kje so bili časi brezskrbnega pohajkovanja po trgovinah in metanje hrane v nakupovalni voziček brez pomisleka… Da ne govorim o tistem klicu, ko me je kakšen od znancev poklical po telefonu in sledilo je vprašanje…prideš na pico ali palačinke?  E, tega ni več. Lahko bi se prepustila malodušju in prekinila stike z ljudmi in nehala hoditi v trgovine, kjer me je na začetku tako grabila obupna žalost. Vendar sem se kasneje začela lotevati iz druge perspektive…kot IZZIVA. In verjemite mi, tukaj je izzivov polno.
.

2. pravilo je EKSPERIMENTIRAJTE s tistim, kar smete. To pomeni, da se seznanite z dovoljenimi živili in sestavinami in eksperimetnirajte z njimi. Saj…kasneje sem ugotovila, da na oddelku s sadjem in zelenjavo ni veliko prepovedanega zame, pa mimo mesnice in ribarnice tudi rada zavijem, med sladkarijami je treba biti sicer zelo pozoren, vendar…se najde marsikaj in ko seštejem vse to, se slika iz tistih “dveh metrov polic” precej razširi, kajne? Pomagala vam bova, da se boste dobro seznanili s tem česar ne smete in predvsem s tistim, kar lahko in prehod na nov način življenja z dieto nebi smel biti tako nemogoč. Vseeno pa ne bo enostaven. Izzivi, saj veste. Skoraj vsak dan.
.

3. pravilo. Naučite se SEZNANITI LJUDI okrog sebe z vašo boleznijo oziroma še bolje, z vašo dieto. In to ne na način, da se vas bodo potem bali in vas s strahom povabili k sebi, temveč na preprost način, ki jim bo dal vedeti kaj vam škodi in kaj ne. Tako bodo lahko na vas mislili že v naprej med planiranjem povabila na kosilo. In ščasoma bi vam tako ali tako začelo presedati pomilovanje znancev, ko bi obsedeli za praznim krožnikom.
.

4. pravilo je, PLANIRAJTE v naprej. Zakaj? Zato ker na bencinski črpalki sredi noči za vas ne bodo imeli sendviča, zato ker brezglutenske moke ne morete kupiti za vsakim vogalom in piškotov tudi ne. Če vam doma zmanjka testenin, je lahko precej nerodno, če se vam omaka že kuha… Torej, naučite se planirati v naprej in poskrbite za zadostno zalogo vaše prehrane doma. Danes je sicer ponudba na trgu vedno večja, vendar vseeno se boste na začetku marsikdaj morali udariti po čelu in reči…čisto sem pozabil(a)…
.

5. pravilo je na koncu z razlogom…ker je najpomembnejše. SAMOKONTROLA je na začetku najtežja, ker se boste nekaterih navad zelo težko otresli. In velikokrat vam bo šlo skozi misli…saj samo tokrat, saj nebo škodilo. Pa bo škodilo in tudi mene je pregreha nekajkrat premamila. Sem bila nato na poletnem dopustu kaznovana s tako močnimi bolečinami v črevesju, da mi je kasneje v drugih primerih samo misel na tisti dan takoj izbila iz glave pomisleke o kršenju diete. Ne podcenjujte škodljivosti glutena za vas in ne kršite pravil diete, razen če vam gre za življenje. Je storjena škoda lahko prevelika, da bi se pregrešitev upravičila.
.