Najti gostilno s ponudbo brez glutena…ali je res tako težko?

moja celiakija gostilne brez glutena

Na to vprašanje bo vsak bolnik s celiakijo odgovoril malce drugače, pa vendar bodo vsi odgovori na koncu dokaj
podobni. Dobro gostilno ali picerijo, kjer si lahko naročimo jedi brez glutena je težko najti, že zaradi tega, ker jih
je malo, predvsem pa ker ne vemo niti kje točno iskati…to bo potrdil vsak, ki je dan pred izletom ali potovanjem
mrzlično iskal po internetu, telefonu in imeniku, kje bi lahko jedel sam, z družino ali pa prijatelji v prihodnjih dneh,
ko bo zdoma..

Informacije sicer krožijo od ust do ust, foruma do foruma in tu in tam kje zasledimo kakšen oglas, ko pa se lotimo
iskanja zares, pa navadno skrušeni ugotovimo, da bo za nas še najbolj enostavno nesti hrano kar s seboj. Saj, v
bližnji okolici kjer živimo in tam kjer pogosto zahajamo že poznamo kakšen gostinski lokal, kjer imajo jedi, primerne
za nas ali pa se gostinci posebej potrudijo, ker nas poznajo in nam primeren obrok tudi pripravijo.  Kaj pa, ko gremo
malo dlje…na manj poznan kraj?  Takrat hitro nastanejo težave.

Midva to zelo dobro veva, saj sva imela kar nekaj prigod, ki so nama zagrenile marsikatero pot ali izlet. Kot na primer
ta, ko sva nek poletni petek zvečer prišla res sestradana iz tujine na našo obalo in zavila v eno od bolj znanih pizzerij
v Kopru, češ, saj bodo spravili skupaj eno pico brez glutena za ženo…no, sledil je mrzel tuš in žena je slabe volje spet
zobala solato in njene riževe ploščice, ki jih ima vedno s seboj, jaz pa svojo pico, žačinjeno s slabo vestjo in ženinimi
nič kaj veselimi pogledi. No, tja v tisto pizzerijo nisva več prišla.

Da ne omenjam, kako je bilo, kadar sva hotela ob kakšni posebni priložnosti peljati večje število prijateljev ali
sorodstva kam ven na kosilo ali večerjo…koliko klicarjenja, spraševanja ter usklajevanja, da lahko nato nekje
zapraviš kar zajetno vsoto denarja.

Kasneje, ko sva se pogovarjala tudi z drugimi bolniki s celiakijo, sva ugotovila, da imajo vsi podobne izkušnje, da bi
sicer zelo radi šli brezskrbno ven jest skupaj z družino ali prijatelji, vendar je s tem povezanih toliko težav že samo z
iskanjem primerne gostilne, da večkrat prej obupajo in ostanejo doma. Zgodb s takih koncem sva slišala res veliko
in nič manjkrat sva se vprašala, čemu je temu tako? Anketa, ki jo pridno izpolnjujete obiskovalci portala kaže ravno
na to problematiko, saj so se želje po informacijah o gostinskih lokalih znašle prav na drugem mestu po številu
glasov, ki ste jih oddali:

moja celiakija rezultat ankete

Namreč, živimo v precej naprednem tempu življenja, tržišče je polno izdelkov in storitev, kot še nikoli. Ponudba je
izjemno raznovrstna…kupimo lahko celo sončna očala za naše male hišne ljubljenčke, a ko želimo najti sredi popoldneva
najti gostilno s ponudbo brez glutena v Kopru, Ljubljani, Mariboru ali pa kje drugje, ne, to pa ne.  Očitno se gostincem
ne zdi dovolj pomembno malce potruditi in prilagoditi ponudbe še za tisti en odstotek prebivalstva s celiakijo…da, to
je 1 na 100 plus njegovo spremstvo…amm..čakajte, to pa ni tako malo potencialnih gostov in s tem povezanega
zaslužka…kje je potem zanka?

To je bil tudi eden od tistih, temeljnih razlogov, da je nastal ta portal – da bo v pomoč pri iskanju gostinskih lokalov s
ponudbo brez glutena tako pri nas, kot v tujini., prilagojen tudi za mobilne telefone, da lahko vsak kadarkoli, tudi sredi
sončnega dne med pohajkovanjem po obali, hitro najde primeren kraj, kjer bo lahko prišel, se usedel, izbral in jedel.
Obenem sva pripravila tudi zelo učinkovit  ter inovativen način pomoči za lažji začetek tistim gostinskim lokalom, ki se
odločijo vključiti v projekt širitve brezglutenske ponudbe.

moja celiakija tabla gostilne brez glutena

Od trenutka, ko je ta ideja vzklila, pa do danes, je za nama res veliko raziskovanja, pogovorov, telefonskih klicev,
elektronskih sporočil, spoznavanja zgodb tako iz ene, kot tudi iz druge plati medalje. Tako lahko glede na trenutne
razmere, gostince razdelimo v tri segmente:

Tiste, ki niti ne želijo razmišljati v smeri sprememb in so popolnoma zadovoljni s trenutnim stanjem,
kot ga pač imajo. Njihovo mnenje bomo mi, gostje in stranke spoštovali, ne bomo jih več motili in jih
lepo pustili na miru.

Potem so tukaj gostinci, ki se sicer zavedajo potrebe po širitvi spektra ponudbe tudi na brezglutensko
in s tem povezane  priložnosti, vendar ne naredijo odločilnega koraka, bodisi ne vedo kako, se jim zdi
prezahtevno  ali pa se še niso dokončno odločili za to. Ta skupina je največja.

In tretja skupina so gostinci, ki so poslovno priložnost v ponudbi brez glutena že uvideli in jo bolj ali
manj uspešno tudi nudijo na tržišču, njihov uspeh pa je odvisen predvsem od tega, ali bo novica
dosegla ciljno publiko.

Seveda si vsi želimo čimveč migracij iz druge skupine v tretjo in posledično za ljudi, ki so na nujni doživljenski dieti
brez glutena in njihove bližnje, prijetnejše in enostavnejše življenje izven doma. Do bistvenega izboljšanja razmer bo
trajalo sicer še nekaj časa, vendar je treba upoštevati, da je za dosego teh ciljev potrebno sodelovanje iz obeh strani.
Seveda je končna odločitev na strani gostincev ali bojo svojih gostinskih lokalih stregli tudi jedi za nas, vendar
njihova odločitev temelji predvsem na povratnem učinku. Če zahajajo k njim na brezglutenske jedi hvaležni gostje,
ki bodisi nato postanejo njihove stalne stranke, bodisi jih zgolj pohvalijo, priporočajo naprej ali pa jim kljub morda
nehote storjeni napaki pri pripravi jedi, ne sodijo ali se razburjajo, temveč jim raje svetujejo, kako se v bodoče taki
napaki izogne, bodo gostinci bistveno hitreje sprejemali odločitve o stalni brezglutenski ponudbi v njihovih lokalih…

Namreč, če pogledamo na situacijo vzajemno, potrebujemo eden drugega. Mi, celiakaši potrebujemo več in boljšo
ponudbo na trgu, gostinci pa več gostov in če bomo delovali vzajemno, bomo imeli vsi korist od tega. Ne iščimo
napak ter izgovorov, temveč se raje posvetimo iskanju rešitve k boljšemu jutri za vse nas…tako kot sva to naredila
midva. In počasi, vendar zanesljivo se na obzorju kažejo znaki, da sva na pravi poti.

Prav zato vabiva s seboj tudi vas…se nama pridružite?

moja celiakija gostilne brez glutena dekoracije