Kakšne preiskave me čakajo?

Če ste pri osebnem zdravniku dobili napotnico k gastroenterologu ali pa za biopsijo vzorca sluznice tankega črevesa, potem se boste tukaj lahko seznanili, kako poteka postopek in kaj vas čaka, saj misel da vas bodo z aparaturami pregledovali po notranjosti telesa, ni prav nič prijetna.

Vendar, da vam strah ne bo preveč oteževal počutja in da mu ne boste do datuma pregleda že podlegli ali morda celo razmišljali o tem, da pregled odpoveste, imamo za vas nekaj branja, ki vas bolje pripravilo na to, kar vas čaka med preiskavami.

Najprej naj vam povem, da so pri meni trije meseci od naročitve pa do datuma pregleda minevali s tako različnimi občutki, ki jih je spremljal strah, nelagodje, tisti cmok v grlu ob misli, kaj se mi bo tam zgodilo, ali bo bolelo, kako bom zdržala pregled. Mož, ki mi je vseskozi stal ob strani, za kar sem mu še danes hvaležna, me je stalno bodril in kadar je bilo potrebno tudi postavil na realna tla. Informacijam, ki sem jih iskala po internetu so bile bodisi take, da so me še bolj prestrašile ali pa zmedle, vsak napiše malce drugačno zgodbo ali pa popolnoma svojo. Seveda, ljudje smo si različni, vsak ima drugačne občutke, dojemanja in vsakega kaj drugače boli. Moj nasvet je, pojdite na pregled brez večjega strahu, nelagodje pustite ob strani, ker greste k specialistom, ki opravljajo take preglede vsakodnevno in upoštevajte napotke, ki jih prejmete od zdravnika specialista.


KOLONOSKOPIJA

Jaz sem imela najprej na vrsti kolonoskopijo oziroma, če se natančneje opredelim ILEOSKOPIJO.  Že samo ime je dolgo in prav nič mi ni bilo všeč. Ko sem iskala odgovore na vprašanja, kako ta poseg zgleda in kako naj se pripravim nanj, vse manj mi je bilo do tega, da bi sploh šla. Zahvaljujoč nekaj vzpodbudnim besedam in zbranem pogumu, sva se z možem odpravila na naročen dan k specialistu gastroenterlogu. Bila sem že precej izčrpana zaradi postopka priprave na pregled pri katerem je potrebno biti popolnoma tešč in dan prej začeti s postopkom popolnega praznenja črevesja s pomočjo praška, ki se ga zmeša z vodo in popije v skladu z navodili, ki jih boste dobili ob receptu za prašek. To mešanico je potrebno piti dvakrat in sicer prvič popoldan na dan pred pregledom ter zgodaj zjutraj na dan pregleda. Navadno se pitje praška kombinira tudi s svečkami.
To popoldne ni priporočljivo iti daleč od straniščne školjke, predlagam pa, da si že v naprej pripravite nekaj čtiva za branje in kratek čas. To me je precej izčrpalo, priznam, tako da sem si v čakalnici že kar želela, da bi se pregled že končno začel.
Sam pregled, ki je sledil, ni najbolj prijeten že zaradi narave in telesne lokacije pregleda in odvzema tkiva za nadaljne histopatološke preiskave. Odvzem tkiva se niti ne čuti in je neboleč, boleč pa zna biti postopek polnjenja črevesja z zrakom, vendar je precej pod mejo bolečinskega praga. Kot vam bodo svetovali tako po končanem posegu, da se potrudite med postopkom vnešen zrak, spraviti čimprej ven, naj vas ne bo sram, saj vas res pošteno napihnejo, boleče pa zna biti tudi zadrževanje zraka v sebi, zato vam to odsvetujem.

Če bo ta preiskava oziroma kasnejši histološki izvid pokazal potrebo po dodatnih preiskavah, vas bodo najverjetneje napotili tudi na gastroskopsko biopsijo.


Obisk pri GASTROENTROLOGU in GASTROSKOPSKA BIOPSIJA.

To je preiskava požiralnika, želodca, dvanajstnika in sluznice dvanajstnika. Navadno se sluznica odvzame za  histopatološki pregled in pri meni je ravno ta del sluznice pokazal kronično vnetje in sum na celiakijo. Sam postopek preiskave je za nekatere zelo neprijeten, za druge pa čisto nič. Odvisno je od tega, koliko močan refleks požiralnika imate in koliko vas bo dražila vstavljena endoskopska  cevka med posegom. Na pregled sem morala priti na tešče od prejšnjega večera, ležati sem morala na boku, dali pa so mi lokalno anestezijo ustne votline za lažje prestajanje posega. V kolikor pa veste, da vam tak poseg lahko povzroča prehudo draženje, pa imate možnost uporabe zdravil za lajšanje teh težav. Sama sem to odklonila in poseg sicer prestala, vendar je bil zaradi draženja precej  neprijeten, medtem ko sem v kasnejših pogovorih z drugimi ljudmi, ki so prestali enak poseg, dobila informacije, da jih ni dražilo skoraj nič. Ljudje smo različni in različno prestajamo specifične dogodke. Poseg ne traja dolgo, morda 10 minut, odvisno od tega, ali vam bodo vmes odstranili še kakšen polip.

Kot sem omenila, je ravno histološki izvid te preiskave pokazal sum na celiakijo. V tem primeru vam priporočajo strogo brezglutensko dieto in napotijo na  kontrolo čez leto dni, ko vam bodo s ponovnim pregledom ugotavljali izbolšanje stanja sluznice in v kolikor se stanje vnetij popravi, je sum na celiakijo potrjen in brezglutenska dieta vas bo spremljala za vedno.  Naj omenim, da v kolikor imate celiakijo, boste to ugotovili sami dokaj hitro, saj se vam bo ob pridnem sledenju diete brez glutena, počutje kmalu zelo popravilo in določeni simptomi postopoma izginejo.

V obeh primerih preiskav sem bila precej izčrpana, ko sem stopila iz ambulante, zato sem bila hvaležna mojemu spremstvu, ker mi ni bilo treba voziti domov. Če pa se boste odločili pri gastroskopski biopsiji za zdravilo za lajšanje težav, potem ne boste sposobni za upravljanje z vozili nadaljnih 24 ur, zato morate priti s spremstvom, da vas odpelje domov.

Preiskavi sta sicer neprijetni, vendar sta praviloma neboleči. V kolikor imate pomisleke pred tem, da bi preiskavo opravili, vam polagam v razmislek sledeče: morda se boste izognili enemu ali obema pregledoma, vendar vas bo na ta račun lahko kasneje čakal marsikateri drug, tudi hujši.